Abu Dhabi

Primele impresii si indeletniciri

In primele 7 saptamani de la debutul vietii mele in acest  colt de lume,  am trait cu impresia ca am aterizat pe un platou de filmare din Stargate Atlantis, si ca toate constructiile acestea gigantice, cu forme de OZN-uri asteapta sfarsitul lumii pentru a-si lua zborul...  Un lucru era cert pentru mine: Marina Shopping Mall urma sa decoleze spre spatiul cosmic, din 3 motive:

1) pentru ca multe din lucrurile care se gasesc acolo sunt la preturi extraterestre,

2) pentru ca mall-ul e atat de mare si sunt atatea magazine incat nu poate fi parcurs cu pasul uman intr-o zi, si

3) pentru ca privind din exterior se observa un pilar central pe post de restaurant rotativ, care se ridica la o inaltime considerabila deasupra orasului, si in cazul unei decolari mai mult ca sigur functioneaza ca turn de control.

Haha, si uite ca a trecut si  21 Decembrie 2012 : )), mall-ul a ramas neschimbat, iar Abu Dhabi a ramas locul in care activitatea primara inafara de respirat, e shopping-ul.

Cladirile au ramas in acelasi loc si continua sa sfideze gravitatia si imaginatia mea...

Pe tot parcursul perioadei de training, am reusit sa ma familiarizez cu orasul privind pe geamul autobuzului, si sa ma conving ca traficul in Timisoara nu e chiar asa de intens : ) , iar timisorenii comparativ cu soferii de pe aici, sunt niste oameni foarte civilizati si silentiosi : )) . La capitolul calitatea soselei si a pistelor de biciclit lungi si late, calificativul e impecabil, si cat de curand am sa ma rotilez/biciclez pe aleile orasului.

Timp liber

Pentru mine, jumatate de zi  de shopping in Marina Mall e ca si cum as alerga Marathon 7500 de 2 ori fara geluri : )) . E obositor si frustrant cand pur si simplu nu ai suficient antrenament sa casti ochii si sa colinzi prin toate magazinele :P

Pe timpul verii se pare ca mall-urile sunt printre singurele distractii diurne. Planul pentru  vara anului 2013 cand afara vor fi aproape de 50 de grade, este sa ma izolez in  sala de sport si sa ma antrenez in minunata briza a aerului conditionat (cel mai probabil pentru un semi/maraton, sau cine stie, varianta prescurtata a vreunui triatlon). Si ca sa mai diversific, ma mai antrenez putin si pentru shopping pana atunci J.

Din septembrie pana in martie vremea e excelenta pentru activitati outdoor: beach voley, alergat pe malul marii, cayac, pescuit, schi nautic, patinat, biciclit, plus multe alte sporturi prea motorizate pentru gustul meu.
 

Aaa... si mai sunt si activitatile de clubbing pentru cei mult prea nocturni, insa la capitolul asta Dubai-ul le intrece pe toate...

In curs de planificare e un desert safari, cu potoale arabesti, shisa, 4X4 pe dune de nisip, demonstratie de belly dancing in jurul focului, si cu putin noroc calarit de camile.

Hehe, si poate candva curand un pescuit de mare adancime pe mare….

Oricum foarte multe oportunitati active de petrecere a timpului liber. Love it!

Atractii turistice

Parcuri: Abu Dhabi, chiar daca e in mijlocul desertului, e o oaza de verdeata si cica ar fi peste 200 de parcuri in Abu Dhabi. Eu am apucat sa explorez cele din proximitatea cornisei, si sunt superbe, prietenoase mai ales pentru familii cu copii. Cu fantani arteziene, arhitectura futurista, flori si vegetatie diversificata,  aparate de fitness, spatii de joaca, casute cu umbra, locuri amenajate pentru a praji mititei….

Sheikh Zayed Grand Mosque: e categorisita ca fiind una din cele mai opulente cladiri din lume. Este totodata cea mai vizitata cladire din UAE….si urmeaza sa fac un post pe tema asta de indata ce voi apuca sa o vizitez.

Corniche: Zona mea preferata de alergare, pe marginea marii, cu o lungime de peste 6km de la un capat la celalalt….Atat de norocoasa sa alerg in briza marii, cu o panorama extraordinara asupra orasului. Cornisa este la lasarea serii locul de promenade al turistilor,  impletita cu spatii verzi, flori, locuri de stretching,  tonomate cu bauturi racoritoare, si puncte de racorire (denumite refreshing points- spray racoros de apa cu miros de portocale). Zona cornisei e animata la lasarea serii de puzderie de pisici caraghioase, care isi au habitatul in tufele vecine.
 
Zona Marina Mall: vedere extraordinara asupra orasului si ambarcatiunilor, precum si asupra restaurantului rotativ ce se inalta asupra mall-ului.



Revista Fortune si CNN au categorisit Abu Dhabi ca fiind cel mai bogat oras din lume. Aici se afla si hotelul Emirates Palace, ocupant al locului 2 la categoria cele mai scumpe hoteluri din lume, constructia lui costand in 2005 peste 3 bilioane de $. Din exterior intr-adevar arata fantastic, mai ales pe timpul  noptii. In interior, cica apartamentele ar fi mobilate cu aur si marmura. In fiecare an de Craciun, hotelul se mandreste cu cel mai scump brad din lume. In 2011 bradul a fost evaluat la 11 milioane de dolari.  Cea mai scumpa camera e in jur de 11.500 $, la care in functie de preferinte se mai pot adauga alte costuri.

Abu Dhabi pe timpul noptii, e o atractie turistica in sine....in fiecare noapte, toate cladirile raman luminate pe cornisa, e atat de frumos incat nu mai pot milita pentru reducerea consumului de energie. Pe partea opusa plajei,  se poate observa teatrul national care apare ca un Saturn portocaliu si luminous orbitand in jurul orasului.
 



Despre oameni si ospitalitatea araba

Primul contact cu cultura primitoare a emiratelor a fost in 4 Noiembrie la sosirea in aeroportul international Abu Dhabi. Strainii, atat turistii cat si cei care vin sa lucreze aici sunt bine veniti,  comunitatea din Abu Dhabi fiind constituita din 74.4% expati si 25.6% emirati.  Cei mai multi emirati sunt proprietari ai unor afaceri mici, (gen Xerox, cafetarie, salon de infrumusetare) iar angajatii predominanti sunt: indieni, pakistanezi, filipinezi, etiopieni, somalezi, etc. Din discutii cu cei cu care am venit in contact, a reiesit ca sunt multumiti de relatia angajat-angajator, si sunt tratati cu respect de catre patronii lor arabi. Am mai observant ca oamenii cand sunt aici la munca nu sunt atat de stresati, ritmul fiind mult mai relaxat decat cel furnicaresc din  Europa. Din perspectiva turistica insa… te poti astepta sa te asezi la masa, comanda sa iti fie luata cam intr-un sfert de ora, insa pofta de mancare sa sporeasca pe masura  ce te uiti din ce in ce mai des la ceas…

Gusturi si arome

Dupa 2 saptamani de arsuri stomacale am inceput sa ma obisnuiesc cu picanteriile locale, si sa imi rasfat papilele gustative fara strambaturi si foc pe nari. Mi-am adus aminte de ce spunea Ceasca, cum ca inspre India mancarea are gust: Da are, gust foarte iute! J si undeva la baza se simt si mirodeniile si condimentele felurite. Dintre toate bucatariile indiene, pakistaneze, libaneze, chinezesti, cea mai apropiata mancare de cea cu care eram obisnuita (cu exceptia adoratului KFC) este mancarea filipineza. Nu ezit in fata preparatelor filipineze cu fructe de mare pentru ca cel putin sunt comestibile,  iar deserturile lor chiar daca au nume imposibil de pronuntat si ingrediente care nu imi sunt familiar, sunt de-a dreptul delicioase.

Ceea ce imi place enorm este ca la fiecare colt de strada ai cate o cafetarie cu fructe proaspete din care ti se prepara in fata ta cocktail-uri 100% natural.

La capitolul fructe, sunt in curs de familiarizare, sunt foarte multe fructe cu nume complicate si nici macar nu imi ofera indicii de comestibilitate sau instructiuni de utilizare : ))

Se gaseste orice in supermarket, insa preturile pentru legume si fructe comparativ cu Romania, sunt foarte piperate. Unele lucruri sunt mai scumpe, altele mai ieftine…. Abu Dhabi a fost votat ca fiind pe locul 67 din cele mai scumpe orase  din lume.

Restrictii si legalitati

Pentru cei care locuiesc in emirate, legile se aplica practic si nici o abatere nu este permisa. Indiferent de nationalitate, interventiile ambasadei tarii din care provii sunt fara rost in cazul savarsirii unei infractiuni grave. In cazul in care esti arestat, mergi la inchisoare pana la data judecarii procesului. Pentru abateri nu foarte grave se aplica amenzi, sau persoana in cauza este deportata.

Mai jos listez cateva din legile locale:

·         Consumul de alcool si carne de porc este legal doar pentru non-musulmani. Alcoolul poate fi achizitionate  doar din magazine de specialitate si este bine  sa obtii permisul de alcool, intrucat comform legii din Abu Dhabi, transportul, detinerea si consumul de bauturi alcoolice sunt ilegale in lipsa documentelor. Ca si turist sau  rezident nu ai nevoie de documente pentru a consuma alcool in baruri si localuri autorizate, insa daca vrei sa achizitionezi si sa bei acasa e bine sa ai permisul de alcool.

Varsta minima  ca si in Romania este 18 ani.

·         Daca sofezi, orice grad de alcolemie peste 0 depistat de catre politia rutiera, te poate baga la inchisoare.

·         Consumul de droguri e ilegal si se soldeaza cu inchisoare

·         Relatiile sexuale in lipsa casatoriei la fel,

·         Impartasirea afectiunii in public, cum ar fi sarutul sau imbratisatul intre barbat si femeie nu e tolerat (este foarte des intalnit in cultura locala tinutul de maini intre barbati)

·         Fotografiatul femeilor in lipsa consimtamantului este ilegal

·         La fel ca si fumatul in locuri publice neamenajate

·         Dansul este permis doar in cluburi si baruri

·         Scuipatul, si folosirea injuraturilor in public se poate solda cu inchisoare

·         Vestimentatia in locuri publice trebuie sa fie decenta, sau ti se poate refuza  accesul (in mall-uri, restaurant, hotel-uri), la care se adauga privirile disaprobatoare ale localnicilor.

·         Pentru crime, spionaj, terrorism, folosirea armelor, traficul de droguri, viol, in Abu Dhabi se aplica condamnarea la moarte.

Asta face din Abu Dhabi, unul din orasele cele mai sigure si cu cea mai mica rata de infractionalitate.

Very happy  to live here!
For now :)

 

Matterhorn 8-12 august

 
Matterhorn dream and below the team:
Me, Gabi, Eugen &Nutu

 
Plecam cu masina pe la vreo 3 noaptea din Tm, incarcati pana in grinda, cu destinatia Zermatt (via Innsbruck). Pe la 11 seara gasim intre Randa and Täsch ,camping-ul Hole in One (48CHF/noapte/4 pers). Cum accesul autovehiculelor in Zermatt este restrictionat, locatia camping-ului e ideala, avem masina langa noi, iar de la camping pentru 6 CHF/pers se poate lua taxi pana in Zermatt.

Prima zi am consacrat-o aclimatizarii si familiarizarii cu preturile elvetiene. Telecabina pana la Glacier Paradise -Klein Matterhorn e 99 CHF, insa prin afacerile locale ale taximetristilor se poate achizitiona putin mai ieftin (noi am platit 80CHF/bilet tur-retur).

 Tura de aclimatizare - Klein Matterhorn (3885m) - Breithorn (4165m) cca 3h

Ultima telecabina este la ora 16:00 si circula cu o precizie elvetiana :D. Am pierdut-o... insa am coborat cu cea in care coboara personalul, si astfel am mai marit timpul de aclimatizare cu o ora. Din nou la camping, cu o usoara durere de cap.
___________________________________________________________________________________
 
A doua zi in jur de ora 9, am plecat spre OBIECTIV. Pana la Schwarzsee cu telecabina (49CHF tur/retur) si de aici treking cu bagaj mare vreo 2-3 ore pana la Hornli.
La cabana la Hornli e cam asa: nu ai voie sa mananci in interiorul cabanei sau la mesele de pe terasa decat daca ai achizitionat alimentele de la buticul lor. Daca platesti doar cazarea 40CHF, trebuie sa-ti gasesti un loc afara, ferit  pentru a-ti gati o supa la plic. Daca vrei insa si papa calda de la ei, pe langa pat, primesti un mic dejun saracacios si cina  pentru 80CHF. Informativ, o sticla de apa de 1,5 l e 8 franci.

Trezirea la Hornli este la ora 3:30 pentru toata lumea, si plecarea la 4. Facem echipa de 3: Eugen, Gabi si cu mine si plecam cu o singura coarda:asta presupune ca daca unu renunta o fac toti. Ca membru al echipei, stresant gand.... Se face deja tarziu pana aranjam coarda, si ne echipam. Luminite serpuinde sunt deja la 1/4 din urcare. Intrarea in traseu e aspra si urcarea pe intuneric agraveaza putin perceptia mea. Sunt atatea poteci si potecute, ne mai ratacim, ne mai intoarcem...dificil lucru cand suntem 3 pe-o coarda. Suntem penultima echipa. In urma noastra doar 2 italieni, fara a fi legati in coarda. Cand ne-am intersectat si am schimbat cateva vorbe am aflat ca unchiul avea 78 de ani! Ma miscam in reluare din cauza altitudinii, si fiind legati de mine in coarda, nici baietii nu puteau merge mai repede...Pe la ora 10 deja ghizii se intorceau cu turistii de pe varf, si noi inca nici nu ajunsesem la Solvay. Am intalnit o echipa de romani, Andrei si Mihai, si tarziu fiind si fara sanse de a inainta mai repede, am decis sa ma alatur lor pe coborare, lasandu-i pe Eugen si pe Gabi sa incerce varful. Mai departe povestea lui Gabi pe gabigheorghiu.blogspot.ro

Pe inserate in asteptarea baietilor
 Bivuac Matterhorn Team

Mi-a placut extraordinar de mult in Elvetia un lucru: corectitudinea oamenilor.
  • Primesti rest pana la ultimul banut, apoi ajungi sa urasti maruntisul pentru cat de greu atarna in buzunare.
  • Ai sanse mari sa recuperezi un lucru pierdut care iti apartine. Dupa o noapte petrecuta la peste 3800m, la punctul terminal al celor 2 telecabine, o pereche de pantofi s-a intors la caseria de bilete pentru a fi inapoiati posesorului. :)
  • Micile afaceri locale ale taximetristilor, chiar daca exista nu sunt in detrimentul turistului: cei de la taxi Fredy obtin cu reducere bilete pentru Matterhorn Glacier Paradise- Klein Matterhorn si le dau mai lesne:de la 99 CHF pret pt adult la casa de bilete, la 80CHF.

Marathon 7500-tura scurta








Marathon Apuseni

 



Hercules marathon


Venetia 2012